Nationaal Landschap Het Groene Woud

De Geelders
Afwisselend bosgebied tussen Boxtel en Schijndel

Landgoed Heerenbeek
Landgoed tussen Oirschot en Boxtel. Uitbundige groei van Bosannemoon. Verder bijzondere planten als Eenbes, Zwartblauwe Rapunzel Salomonszegel en Slanke Sleutelbloem.

Kampina
Kampina is een groot heide en bosgebied gelegen tussen Oirschot, Boxtel en Oisterwijk. Het gebied grenst direct aan de Oisterwijkse vennen en ook op de heide bevinden zich diverse vennen.

Mortelen
Het gebied De Mortelen, gelegen tussen Oirschot, Best en Boxtel, is een nat bosgebied afgewisseld met kleinschalige graslanden.

Oisterwijkse vennen
Bosgebied, hoofdzakelijk naaldbos, met talrijke vennen.

(Onderstaande informatie is overgenomen van de officiële site van Het Groene Woud)

.........

In het hart van de stedendriehoek Tilburg - Eindhoven - ’s-Hertogenbosch ligt Nationaal Landschap Het Groene Woud. Een ambitieus ‘groenproject’ met een gebiedskern van 7.500 hectare natuur bestaande uit bossen, moerassen, heide en agrarisch populierenlandschap. Het landschap is zo uniek dat de nationale overheid Het Groene Woud in 2005 - naast negentien andere gebieden - uitriep tot Nationaal Landschap. In totaal telt Het Groene Woud 35.000 hectare. Door de combinatie van een zeer gevarieerde natuurkern met een omliggend cultuurhistorisch waardevol landschap biedt Het Groene Woud een ongekende mix van natuur, cultuur en vermaak. ........
........ In Het Groene Woud liggen bestaande natuurgebieden zoals De Kampina, De Oisterwijkse Bossen en Vennen, De Mortelen, De Geelders, het Dommeldal en De Scheeken. Ook verschillende beken lopen door het gebied. De Dommel en de Beerze-Reusel bijvoorbeeld......


.........

Ron Timmermans is opgegroeid in Oirschot en kent een groot deel van het gebied erg goed. Tegenwoordig is hij woonachtig in Boxtel in het hart van Het Groene Woud en is vaak in een van de natuurgebieden te vinden.